Infosessie Prostaatkanker

Ontmoetingscentrum
Bollewerpstraat 5, 8770 Ingelmunster
6 vrije plaatsen
06/10/2022
prostaat
Vanaf 19:00 tot 21:00
De prostaat;
Mensen praten er meestal niet graag over. Daardoor bestaan er veel misvattingen over het orgaan en worden uiteenlopende aandoeningen vaak op een hoopje gegooid. Als die bovendien niet serieus genomen worden of onopgemerkt blijven, kan dat voor grote problemen zorgen.
Uroloog Pieter Jan Elshout van het Sint-Andries ziekenhuis uit Tielt geeft een interactieve presentatie over de prostaat en prostaatlijden.
Hij bespreekt de voor- en nadelen van verschillende behandelingen voor prostaatkanker en goedaardige vergrotingen.

Dus moet ik mij laten testen op prostaatkanker?
U kunt niet vermijden dat u mogelijk kanker krijgt, maar u kunt wel één en ander doen om het risico op de ziekte te verkleinen zoals niet roken, verstandig omgaan met de zon, uw consumptie van alcohol matigen en gezond eten & voldoende bewegen.
Moet ik mij laten testen op prostaatkanker ? Het is een vraag die vele mannen vanaf de leeftijd van 50 jaar stellen, ook al hebben ze geen specifieke klachten. Wat doe je het best, laat ik mijn PSA waarde testen ? En wat is een PSA-test?
Een PSA-test is een éénvoudig bloedonderzoek waarbij het PSA (prostaatspecifiek antigen) bepaald wordt; PSA is een stof die door de prostaat geproduceerd worden en in het bloed opgespoord kan worden. Een verhoging van die PSA kan eventueel wijzen op prostaatkanker, maar dat is niet altijd het geval. De test kan twee resultaten hebben;
    1.De PSA waarde is normaal; dat wil zeggen dat de hoeveelheid PSA in het bloed zo laag is dat het heel onwaarschijnlijk is dat de man prostaatkanker heeft. Verder onderzoek is niet aangewezen.

    2.De PSA waarde is verhoogd; in het bloed. Dit kan eventueel wijzen op prostaatkanker of ook op onschuldige prostaatkwalen zoals goedaardige prostaatvergroting of een ontsteking. De arts zal in geval van verhoging aanbevelen om de PSA-test enkele keren te herhalen om te zien of deze verhoogd blijft. Of de huisarts kan doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Die PSA-test kan prostaatkanker dus vroegtijdig opsporen. Maar omdat prostaatkanker zo traag evolueert, wordt bij heel wat mannen prostaatkanker vastgesteld zonder dat de ziekte hen ooit klachten zou bezorgen, laat staan fataal worden.
    Om prostaatkankerscreening efficiënter te maken wordt ook meer en meer gebruik gemaakt van een MRI onderzoek na een afwijkende PSA-test, in plaats van een biopsie.
    Hierdoor kan er een beter onderscheid gemaakt worden tussen prostaatkanker die snel evolueren en dus behandeling nodig hebben en prostaatkankers waar er geen behandeling voor nodig is.
    Zo wordt bij heel wat mannen met een laag risico een behandeling uitgesteld. Dit zou het risico op overbehandeling moeten verminderen. Naar schatting zouden vier op de tien gedetecteerde prostaatkankers nooit problemen opleveren indien ze niet ontdekt werden. Overdiagnose kan dus leiden tot onnodige overbehandeling, met mogelijke nevenwerkingen als impotentie, incontinentie en darmklachten.
    In het kenniscentrum voor de gezondheidszorg (www.kce/fgov.be) kan u ook de brochure nalezen omtrent de voor-en nadelen van vroegtijdig opsporen van prostaatkanker. Wat is dan de beste keuze voor u ? Wij raden u aan om dit met uw huisarts te bespreken, hij kan u informatie geven om de voor-en nadelen goed af te wegen.




De infosessie is gratis en iedereen is welkom vanaf 18 jaar
De sessie gaat door in de grote zaal van het Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat 3 te Ingelmunster
De deuren zijn open vanaf 18h15

Prijslijst

  • Volwassenen (+ 18j.):
    • Standaardprijs: €0,00

Reservatie data

  1. 11/08/2022 18:00 tot 05/10/2022 18:00 (Iedereen)

Inschrijven niet mogelijk

back to top